Våre erfaringer med kolikkbarn


Kolikk er en fellesterm for fordøyelsesproblemer. Mange spedbarn lider av problemer med fordøyelsessystemet som resulterer i mye luft i magen, kramper, smerte og generelt ubehag. I denne artikkelen oppsummeres våre opplevelser og hva vi gjorde som hjalp.

Hva er kolikk?

Kolikk er en fellesterm for fordøyelsesproblemer, ref: http://no.wikipedia.org/wiki/KolikkMange spedbarn lider av problemer med fordøyelsessystemet som resulterer i mye luft i magen, kramper, smerte og generelt ubehag.

Hvordan vet man om et spedbarn har kolikk?

Da vår datter ble født hadde vi hørt om skrekkhistorier om kolikkbarn som skriker hele natten gjennom, uten mulighet for trøst eller hjelp. I vår uvitenhet tenkte vi ikke på at som alt annet her i livet, så finnes det grader av kolikk, og det kan være noe som kommer plutselig eller noe som utvikler seg gradvis.

Vår datter havnet i sistnevnte gruppe -noe som gjorde det vanskelig for oss å vite hva vi skulle gjøre. Det har vært en gradvis økning i intensitet fra det som var litt luft i magen da hun var et par uker gammel til skriking i flere timer sammenhengende om kvelden.

Tiden for gråtetoktene forskjøv seg sakte men sikkert fra 1900-2300 i uke 4 til 1500 – 1900 i uke 9. Vår datter ble fullammet gjennom hele perioden.

Oversikt over våre observasjoner, uke for uke

Uke 1-2: Lykkelig nybakt familie reiser hjem fra sykehuset. Alt virker ok til tross for at datteren vår har litt luft i magen. Min samboer kutter straks ut løk, kål og andre matvarer som kan gi luft i magen. Vi ser Dunstan Baby language og får veldig god bruk for infomasjonen i videoene.

Uke 3-4: Fødselspermen for meg er over og jeg må tilbake i jobb. Gråtetoktene eskalerer til å vare 2-3 timer. Vi leser om at babyer ofte er urolige på kvelden pga at melkeproduksjonen hos moren avtar mot slutten av dagen (ref. http://www.babyverden.no/templates/Article____12123.aspx), og antar at datteren vår var en slik «kveldsmaser» som det er referert til i artikkelen. Min samboer kutter ut nesten all mulig mat bortset fra ris, stekt kylling, bladgrønnsaker, epler, bananer, noe kjøttpålegg og brød.

Uke 5-6: Gråtetoktene eskalerer til å vare 4-5 timer, noen ganger opp til 6 timer. Intensiteten på gråten er på topp, enhver liten plage ender i skriking av full hals. Vi konstaterer at det ikke er noe sammenheng mellom maten min samboer spiser med gråtetoktene og luften i magen til datteren vår.

Uke 7-8: Varigheten på gråtetoktene holdes på 4-6 timer. Det topper seg en dag med 9 timer skriking, og jeg blir kalt hjem fra jobb av min slitne samboer utpå ettermiddagen. Vi oppsøker kiropraktor og akupunktør. Symptomene øker samme kveld behandlingen er gitt, men bedres allerede dagen etter.

Uke 9-10: Gråten avtar i varighet til 2-3 timer men intensiteten er som før. Vi låner en baby-rocker, av en venn, som får datteren vår til å sovne på 30 minutter -rekord så langt!! Vi tør dog ikke å være optimister riktig enda. Datteren vår er på sin 3. behandling hos kiropraktor og akupunktør.

Uke 11-12: Gråten avtar ytterligere i varighet og intensitet, til det forsvinner helt i utgangen av uke 11. Kolikken er praktisk talt borte! Det virker som datteren vår fortsatt har noe luftplager om ettermiddagen/tidlig kveld, men sier ifra med normal gråt og vanlig trøst og kos hjelper. Min samboer begynner forsiktig å spise normalt igjen.

Våre anbefalinger

1. Til mor og far: Bruk ørepropper når det står på som verst. Det er ikke særlig behagelig å ha noen som skriker av full hals i ansiktet. Det er ganske mange decibel!!

2. Til mor og far: pass på å avløse hverandre når det står på som verst. Økter på 30 min – 1 time fant vi passende.

3. Til mor og far: Husk at barnet ikke gjør dette mot deg. Mange blir irriterte og sier ting som «jeg fikk lyst til å kaste ungen ut av vinduet». Mari og jeg kjenner oss ikke igjen i det, og vi tror at dersom noen har blitt så irriterte, så vil de mest sannsynlig ikke behandle barnet med den ømfintligheten og omsorgen det faktisk trenger og fortjener.

4. Pass på at barnet ikke blir overtrøtt, det gjør alt verre (gjelder jo alle barn, naturligvis, men dette er kritisk for syke barn).

5. Pass på at barnet ikke blir for sultent. Det er ikke lett å skille på sult og vondt i magen når man er så liten, og en liten rummel i magen kan tolkes som smerte og dermed utløse en gråtetokt som kunne vært unngått -for barnet har faktisk ikke vondt.

6. Sørg for å rape og gulpe barnet ordentlig etter mating. All luft som barnet får i seg under mating bør komme ut. Det som funket veldig bra for oss er å henge henne over skulderen og vugge litt frem og tilbake. Her kom Dunstan Baby Language godt med!

7. Hjelp barnet med å kvitte seg med gass i tarmen. Legg barnet på ryggen og bøy opp nærne til brystet. Press i 5-6 sekunder mens du rugger barnet fra side til side. Dette hjelper barnet med å slippe luften som er ytterst i tarmenen og som kan forårsake smerte.

8. Knyt gjerne en klut eller lignende litt stramt rundt magen til babyen. Det er godt å ha litt press på magen når man har vondt.

9. Lag gjerne fenikkel-te og gi det til barnet med enten et lite glass eller tåteflaske, avhengig av hvor gammelt barnet er. Unngå tåteflaske før 7-8 ukers alderen, da barnet kan bli sugeforvirret, og slite med å amme i etterkant.

10. Sørg for å bruke tåteflasker beregnet på kolikkbarn -disse reduserer sannsynligheten for at barnet svelger luft under mating.

11. Gå til kiropraktor, vi fant to låsninger i ryggen til Ada, et av de er direkte knyttet til nervene som påvirker produksjonen av nedbrytningen av Peptider  som er nødvendige for fordøyelsen. Mangel på denne funksjonen kan føre til smerter i tarmene. 4 behandlinger var nok for datteren vår.

12. Gå til akupunktør og stimuler de områdene som har med magen å gjøre (hånd og kne). Det var nok med 3 behandlinger for vår datter.

13. Og sist, men ikke minst: Skaff en babyrocker -en liten motor som man fester på undersiden av sengen til babyen som durer og rister på sengen slik at sengen føles som en bil. Biler har en søvndyssende effekt på babyer og hjelper kolikkbarn noe helt sinnsykt med å sove! Ellers er det bare å ønske lykke til, og husk: Det varer ikke evig! 🙂

Anbefalt materiale

Her er en liste over referansemateriale som vi fant veldig nyttig:

1. The happiest baby on the block: http://www.thehappiestbaby.com/

2. Dunstan baby language: http://www.dunstanbaby.com/

3. Sleep Tight baby soother: http://www.sleeptightinfantsoother.com/ (kjøp i Norge: http://www.kolikk.net)

4. Tåteflasker fra Dr. Brown’s og Mam. OBS: Sørg for å ha passende hull i tuten -ikke for stor og ikke for liten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s